Portrætmaler Peter Simonsen. Autodidakt billedkunstner med speciale i portrætmaleriet (portraiture)

Billedkunstner og portrætmaler

Peter Simonsen

Autodidakt billedkunstner med speciale i portrætmaleriet (portraiture). Bor og arbejder i Aarhus. Født i 1957.

Jeg skaber ofte mine portrætmalerier på baggrund af en hurtig skitse af den person, jeg skal portrættere - herefter lader jeg inspirationen tage over. Forhåbentlig vil penslen eller paletkniven også det, jeg gerne vil.

Naturligvis skal man kunne genkende den person, jeg portrætterer - men jeg tilstræber ikke fotografisk realisme i de portrætter, jeg tegner eller maler. Snarere et ekspressionistisk udtryk, hvor jeg søger at skildre mennesket bag portrættet - fange personligheden, en stemning lige nu og her. Kort sagt: komme ind under huden.

Farvepaletten har udviklet sig med tiden, men der er ingen tvivl om, at det komplimentære farveunivers ligger meget naturligt for mig. Jeg kan godt lide modsætninger og den energi, som udspringer derfra. Mit foretrukne medium er lærred eller papir.

Videoen tager dig med ind bag kulissen... ind i atelieret, hvor du kan se en række værker blive skabt af billedkunstner Peter Simonsen. Nogle af malerierne præsenteres på siden her...

Portrætmaler Peter Simonsen fortæller: I 2018 blev jeg første gang inviteret af Lions Club Aarhus Sct. Clemens til at male et portræt LIVE ifm. udstillingen AlletidersKUNST 2018 i Ridehuset, Aarhus. Det var en meget spændende udfordring, som jeg ikke havde prøvet tidligere. Sanger og sangskriver Arly Badstue sad model samtidig med, at han spillede nogle af sine sange. Signaturen blev sat efter små to timer.

Ridehuset dannede i 2019 igen rammen, da Peter Simonsen malede et portræt af Janna Liedtke LIVE foran de mange besøgende under kunstudstillingen AlletidersKUNST 2019. Portrættet blev udført 25. oktober 2019 i tidsrummet kl. 12-16 (ca.). Format: 90 x 120 cm, akryl på opspændt lærred.

Kunstner ad omveje...

Faktisk skulle jeg have været bygningskonstruktør - men efter 14 dage med lige streger, der enten "pegede" nord-syd eller øst-vest, kunne jeg godt mærke, at det ikke var der, min fremtid lå. Jeg havde behov for, at blyanten arbejdede noget mere på fri hånd, derfor var det måske meget naturligt, at det blev reklamebranchen, jeg skiftede til.

Som så mange andre børn tegnede jeg også - og som 16-17-årig samlede jeg nogle tegninger, tog en dyb indånding og bankede på hos Jydsk Kunstakademi i Aarhus. Jeg ville være kunstmaler.

Ved ikke helt, hvad jeg havde forestillet mig. Stående applaus og en modtagelse som verdens nye kunstgeni! Øhhh, nej! Der gik mange år, inden jeg rørte en blyant igen. Den unge håbefulde havde fået et knæk. Livets barske virkelighed var blevet præsenteret up front og uden filter.

Nå, reklamebranchen åbnede øjnene for en ny verden. En verden, hvor jeg en gang i mellem kunne bruge blyanten kreativt. Og hvorfor ikke hele tiden? Jo, jeg var i lære som reklamekonsulent - ikke reklametegner!

Portrætmaleri - close-up af portræt udført af portrætmaler Peter Simonsen

Portrætmaler Peter Simonsen: - Øjnene... sjælens spejl. Øjnene gemmer på hemmeligheder. Øjnene er det, der tryllebinder. Øjnene fortæller historie og gør portrættet magisk... et øjeblik fanget i et penselstrøg.

Portrættet fascinerer

Kunstneren sprang først for alvor "ud af skabet" omkring 2012-13. Jeg har altid interesseret mig for kunst og beundret nogle af verdenshistoriens store mestre. Men min vej inden for kunstens verden har ikke været lige og direkte. Jeg skulle gå andre veje – før, jeg følte, at nu var tiden inde til at skifte spor og betræde nyt land.

Ansigtet. Øjnene - sjælens spejl. Dybt fascinerende. Det at sidde over for et menneske, snakke om løst og fast. Pludselig falder "masken", mennesket, der sidder over for, begynder at slappe af – og personligheden træder mere og mere frem. Og det er lige præcis på det tidspunkt, at jeg begynder at tegne. Det er nu, ansigtet begynder at fortælle historie.

Og når det sker, så kan jeg mærke det i kroppen. Adrenalinen pumper hurtigere.

Når portrættet fortæller historie

At male et portræt er som at fortælle en historie. Det første øjekast skal få beskueren til at stoppe op - skabe nysgerrighed. Portrætmaleren indfanger med sit billedsprog beskueren og tager denne med på en rejse ind i maleriet og "åbner døren" ind til mennesket bag portrættet.

Portrætkunst er en ganske særlig disciplin inden for billedkunsten. Er den iscenesat eller er den virkelighed? Er det en smigrende gengivelse eller tilstræbes en fotografisk realisme i portrættet? Eller "kradser" portrætkunstneren i overfladen og maler mere afslørende portrætter, der viser det "indre jeg". Alt er naturligvis set fra kunstnerens synspunkt.

Inden for den abstrakt ekspressionistiske portrætkunst får portrættet en ekstra dimension, da kunstnerens følelser også indgår som en del af værket.

Jeg tegner og maler også andet end portrætter, men portrætmaleriet - eller portraiture, som det hedder med et fint ord - har en særlig plads i mit kunstneriske univers.

Her kan du se nogle af de portrætter, jeg har malet. Ønsker du at kigge nærmere på portrættet af Elvis, så er der en specialside her...

I galleriets atelier i Aarhus kan du ofte se billedkunstner Peter Simonsen arbejde

Et kig ind i atelieret, hvor Peter Simonsen blandt andet har skabt værket 'The Creation RMS&' - én samlet skabelsesberetning, der favner alle de store religioner, mytologier og naturvidenskaben. .

Autodidakt kunstner... bortset fra nogle få timer

Efter nogle få kursustimer på Aarhus Kunstakademi tilbage i 70'erne måtte jeg desværre stoppe af private årsager. Jeg havde ikke den største tålmodighed den gang, og det var en stor prøvelse, at skulle lære at tegne kugler og kuber med kulblyant. Jeg har altid bedst kunnet lide at tegne levende organismer - faktisk helst mennesker! Og kurset, jeg var tilmeldt, lokkede med croquis i den afsluttende del.

Jeg nåede aldrig til croquis-delen – og skuffelsen var ubeskrivelig!

Hvad gør en ung mand så? Tjah... nogle år senere, da jeg var elev på et reklamebureau, lejede en kollega og jeg et atelier og hyrede vores egen croquis-model. Det var i øvrigt til stor fornøjelse for teatermalerne på Aarhus Teater. De var nemlig fast publikum, hver gang vi tegnede croquis - og det var ikke på grund af vores kunstneriske talent. Nej, vi havde ikke råd til gardin - så malerne fik sig en gratis kigger hver onsdag! ;-)

Læs mere om:

Kurser i portrættegning
Kurser i portrætmaleri
Andre tegne- og malekurser

Download bogen:

'Abstract Expressionism - portrætkunstner Peter Simonsen' (PDF).